تفاوت های EQ و IQ
3 دقیقه
تفاوت های EQ و IQ در چیست؟ امروزه در دنیای کسب و کار فقط به آی کیو افراد توجه نمی شود. در حقیقت طبق تحقیقات گسترده ای که در این زمینه انجام شد، تعاریف مختلفی برای آن در نظر گرفته شد. بطور مثال فردی به نام آلفرد بینه هوش را توانایی حل مسئله، توانایی تجزیه و تحلیل، توانایی تفکر سریع و خلاق و چند مورد دیگر در نظر میگرفت. در نقطه دیگر ما هوش هیجانی داریم. هوش هیجانی به توانایی کنترل احساسات در شرایط مختلف بستگی دارد که در دنیای کسب و کار هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ما در این مقاله تفاوت های هر دو را بطو کامل توضیح خواهیم داد. توصیه میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
هوش هیجانی یا EQ چیست ؟
EQ به توانایی فرد در درک ، کنترل ، ارزیابی و ابراز احساسات اشاره دارد. افراد با EQ بالا می توانند احساسات را مدیریت کنند، از احساسات خود برای تسهیل تفکر، درک معانی احساسی و درک دقیق احساسات دیگران استفاده کنند. EQ تا حدودی توسط نحوه ارتباط فرد با دیگران و حفظ کنترل عاطفی تعیین می شود.
هوش شناختی یا IQ چیست ؟
ضریب هوشی مستقیما به کارهای فکری مانند توانایی یادگیری و همچنین درک و کاربرد اطلاعات در مجموعه مهارت ها مربوط می شود. ضریب هوشی استدلال منطقی ، درک کلمات و مهارت های ریاضی را پوشش می دهد.
آیا افراد با IQ بالا نابغه هستند؟
در سال 1916 فردی به نام لوئیس ترمن تحقیقات زیادی در زمینه اندازه گیری هوش افراد در دانشگاه استنفورد انجام داد. او طی یک آزمایش به نام آزمایش موریانه ها 1500 نفر از نوابغ جامعه را که IQ بالایی داشتند را مورد آزمایش قرار داد. در حقیقت این شخص سبک زندگی این افراد را مورد مطالعه قرار میداد که ببیند نهایتا به کجا خواهند رسید. او در نهایت به این نتیجه رسید که ما تئوری ثابت و عمومی هوش نداریم. شخصی که ضریب هوش بالایی دارد، ممکن است در سایر پارامترهای سنجش هوش آن زمان نمره بالایی به دست نیاورد. در نتیجه او به این موضوع رسید که کودکان نابغه بیشتر از اینکه باهوش باشند، به شدت پرکار هستند. در نتیجه آنچه که نوابغ را خلق کرده است، تلاش آنهاست نه هوش شان.
بنابراین شما هم در قدم اول بدانید در زمینه هایی از زندگی خودتان یک فرد نابغه به شمار می روید. کار اصلی شما پیدا کردن آنهاست. حتی فردی مثل آلبرت اینشتین هم در حوزه خاصی نابغه بوده و شاید در حوزه های دیگر از من و شما هم چندان بهتر عمل نکرده است.
تفاوت EQ با IQ
افراد با EQ بالا معمولا به دلیل توانایی درک ، همدلی و ارتباط با افراد اطراف، رهبران و مدیران تیم بزرگی می شوند. ضریب هوشی یا IQ نمره ای برای ارزیابی هوش فرد با استفاده از آزمون های استانداردی که طراحی شده است، می باشد.
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، دارای مهارت خودآگاهی بالایی بوده و از احساسات و حالات خود و دیگران آگاهی مناسبی داشته و برخوردها و رفتارهای خود را بر این اساس تنظیم می نمایند. از این رو در روابط اجتماعی، هوش هیجانی که لازمه موفقیت در کسب و کار و محیط های کاری است، بشدت به کمک افراد می آید.
ضریب هوشی برای تعیین توانایی های تحصیلی و شناسایی افراد با هوش خارج از برنامه یا چالش های ذهنی استفاده می شود. EQ شاخص بهتری برای موفقیت در محل کار است و برای شناسایی رهبران، بازیکنان تیم خوب و افرادی که بهترین کار را دارند به کار می رود.
با توجه به تفاوت های EQ و IQ و اهمیت هر دو نوع هوش ، چرا امروزه هوش EQ اهمیت زیادی پیدا کرده است ؟
بررسی ها نشان میدهد که عوامل کامیابی افراد برجسته و موفق از احساسات مثبت آنها (+EQ) گرفته شده است و افراد ناموفق کسانی هستند که احساسات منفی (-EQ) را در خود پرورش میدهند.
افرادی که از هوش هیجانی بالایی بهره مندند، در محیطهای کاری، بسیار پربازده عمل میکنند. آنها رهبران موفقی هستند، همچنین افرادی صادق و با روابط اجتماعی بالا میباشند. به همین خاطر از نظر دیگران دوست داشتنی تر هستند و در کارهای تیمی بهتر عمل میکنند.
۱۰ روش مؤثر برای افزایش EQ :
در این بخش از مقاله تفاوت های EQ و IQ روش های موثر برای افزایش هوش هیجانی را برای شما توضیح خواهیم داد.
۱) از شیوه قاطعانه برای برقراری ارتباط استفاده کنید
ارتباطات قاطعانهای که بیش از حد تهاجمی یا منفعلانه نباشند ، بهترین روش برای کسب احترام از دیگران است. افراد با هوش عاطفی بالا میدانند چگونه میتوانند نظرات و نیازهای خود را بهصورت مستقیم و در عین حال با احترام با دیگران در میان بگذارند.
۲) به جای واکنش نشان دادن به درگیریها به آنها پاسخ دهید
در موارد درگیری، طغیانهای احساسی و احساس خشم رایج است. افراد با هوش عاطفی بالا میدانند که چگونه در مواقع استرسزا آرام بمانند. این افراد از گرفتن تصمیمات تکانشی که میتواند مشکلات بزرگتری را در پی داشته باشد، خودداری میکنند. آنان درک میکنند که در مواقع درگیری، هدف یک تصمیمگیری درست و به دست آوردن راهحلی مناسب است و از همین رو یک انتخاب آگاهانه انجام میدهند تا بتوانند بر اطمینان از مطابقت عملکرد و سخنانشان تمرکز کنند.
۳) از مهارتهای گوش دادن فعال استفاده کنید
در گفتوگوها افراد با هوش عاطفی بالا به جای این که فقط منتظر فرا رسیدن نوبت صحبت خود باشند، بهوضوح گوش میدهند. آنان مطمئن میشوند پیش از پاسخگویی هر آن چه را که گفته شده بهدقت درک کرده باشند.
این افراد همچنین به جزئیات غیر کلامی یک مکالمه نیز توجه میکنند. این امر مانع از ایجاد سوءتفاهمها میشود. به شنونده اجازه میدهند تا بهدرستی پاسخ دهد و به گوینده نشان میدهد که مورد احترام قرار گرفته است.
۴) با انگیزه باشید
افراد با هوش عاطفی بالا در خود انگیزه ایجاد میکنند و نگرش آنان باعث ایجاد انگیزه در دیگران میشود. آنان برای خود هدف تعیین میکنند و در مقابل چالشها و مشکلات مقاومت دارند.
۵) روشهای حفظ نگرش مثبت را تمرین کنید
قدرت نگرش خود را دست کم نگیرید. در صورتی که اجازه بدهید، قرار گرفتن در کنار یک نگرش منفی بهراحتی میتواند شما را نیز مبتلا کند. افراد با هوش عاطفی بالا از حالات و خلق و خوی اطرافیان خود آگاهی دارند و بر این اساس از نگرش خود در برابر آنها محافظت میکنند.
آنان میدانند برای داشتن یک روز خوب و یک چشمانداز خوشبینانه چه کاری باید انجام دهند. این میتواند شامل صرف یک صبحانه یا ناهار عالی، شرکت در یک برنامه معنوی یا آرامشبخش در طول روز یا داشتن متنهایی با نقل قولهای مثبت روی میز یا رایانه خود باشد.
۶) خودآگاهی را تمرین کنید
افراد با هوش عاطفی بالا دارای خودآگاه و با بصیرت هستند. آنان از احساسات خود آگاه هستند و میدانند چگونه میتوانند بر افراد اطراف خود تاثیر بگذارند. این افراد همچنین احساسات و زبان بدن دیگران را درک و تجزیه و تحلیل و از این اطلاعات برای تقویت مهارتهای ارتباطی خود استفاده میکنند.
۷) انتقادپذیر باشید
بخش مهمی از داشتن هوش هیجانی بالا داشتن روحیه انتقادپذیری است. افراد با هوش هیجانی بالا به جای آن که از انتقادات برنجند یا در مقابل آنها حالت تدافعی بگیرند، چند لحظه وقت میگذارند تا بفهمند این نقد از کجا ناشی میشود و چگونه بر عملکرد آنان یا دیگران تاثیر میگذارد و در آخر چگونه میتوانند هر گونه مسئلهای را به طور سازنده حل کنند.
۸) با دیگران همدلی کنید
افراد با هوش هیجانی بالا میدانند چگونه به همدلی بپردازند. آنان بهخوبی درک میکنند که همدلی صفتی است که قدرت عاطفی را نشان میدهد، نه ضعف. مدلی است که به آنان کمک میکند تا در سطح بنیادی انسانی با دیگران ارتباط برقرار کنند. این کار گشایشی برای احترام و درک متقابل بین افراد با عقاید و موقعیتهای مختلف محسوب میشود.
۹) از مهارتهای رهبری استفاده کنید
افراد با هوش هیجانی بالا مهارتهای رهبری بسیار خوبی دارند. آنان استانداردهای بالایی برای خود دارند و الگویی برای دیگران ایجاد میکنند تا از آن پیروی کنند. این افراد مبتکرانه عمل میکنند و مهارتهای تصمیمگیری و حل مسئله بالایی دارند. این امر باعث میشود به سطح بالاتر و پربارتری در عملکردشان چه در زندگی و چه در محل کار دست یابند.
۱۰) اهل معاشرت و خوش مشرب باشید
افراد با هوش هیجانی بالا اهل معاشرت با دیگران هستند. آنان لبخند میزنند و حضور مثبتی را از خود نشان میدهند. آنان مهارتهای اجتماعی مناسبی را بر اساس رابطه خود با هر کس در اطراف خود به کار میبرند. این افراد مهارتهای بین فردی بسیار خوبی دارند و میدانند چگونه ارتباطهای کلامی و غیرکلامی را برقرار کنند.
بیشتر بخوانید: بیزینس کوچینگ چیست
کلام پایانی
بسیاری از این مهارتها در افرادی که از اصول اولیه روانشناسی انسان آگاهی دارند، پدید میآید. اگر چه افرادی که بهطور طبیعی از احساس همدلی بالایی برخوردارند، راحتتر از دیگران به مهارتهای افزایش هوش هیجانی دست مییابند اما بهطور کلی تمامی افراد قادر به توسعه این مهارتها در خود هستند. افرادی که همدلی کمتری دارند باید بیشتر بر کسب خودآگاهی و آگاهی از نحوه درست تعامل با دیگران تمرکز داشته باشند. با پیروی از این مراحل، شما در رسیدن به سطح بالایی از هوش هیجانی بهخوبی پیش خواهید رفت.
امیدواریم مقاله تفاوت های EQ و IQ برای شما مفید بوده. لطفا نظرات خود را در مورد این موضوع با ما در میان بگذارید.